22 Haziran 2013 Cumartesi

Uzay Gemisi Yapalım

Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan, bir röportajında "Uzay gemisi yapmamızı engelliyorlar" şeklinde bir beyanat vermişti, hatırlarsınız. Hatırlamayanlar için, gazete küpuru aşağıda:

Gazetede çıkan haber

Bu gazete haberine dayanarak, eğer ki 28 Şubat, 27 Nisan veya 31 Mayıs Gezi Parkı olayları olmasaydı, uzay gemisi yapabilecekmişiz. Peki, bu olayların olmadığını varsayarak, bir uzay gemisi yapmak için ne gerekir, biz nasıl yapabiliriz, ona bakalım.

Öncelikle, şunu belirteyim, sayın bakan, "Uzay Mekiği", "Uydu", "Roket" değil de, "Uzay Gemisi" dediği için, düşündüğü şeyin, Uzay Yolu'nda görmeye alıştığımız Atılgan (USS Enterprise) veya benzeri bir uzay aracı olduğunu düşünüyorum. Zaten, haberdeki resimde de Atılgan kullanılmış.

Uzay Gemisi - Temsili Resim
Bu gemiyi, yeryüzünde inşa etmek çok maliyetli olacağı için, uzayda inşa ettiğimizi varsayalım. Bunun için, uzaya çıkabilecek bir aracımız (roket, mekik) olduğunu, bu araçla insan gönderebildiğimizi de varsayalım. Sonuçta, bunlar dünya üzerinde olan ve bilinen teknolojiler, 50 yıl önce kullanıldı. Son 10 yıldaki ekonomik gelişme sayesinde ülkeye giren para ile bu teknolojiler çok rahat alınabilir diye düşünüyorum.

Bu varsayımladan sonra, gelelim işin teknolojik kısmına. Temsili uzay gemimizde, herşeyden önce, yaşam destek sistemi olması lazım ki, oraya göndereceğimiz Türk vatandaşları ölmesinler, şeker de yiyebilsinler. İşin havalandırma sorununu kolay çözeriz diye düşünüyorum, sadece Kuzey İstanbul Otoyolu için kesilen ağaçları (300,000 civarında olduğu söyleniyor) alıp gemi içinde yaşatarak gerekli oksijeni sağlayabiliriz. Su ve atık yönetimi için ise kime gideceğimizi çok iyi biliyorum.

Yaşam Destek Sistemi İnşaatı - Temsili Resim
Uzay gemisinin gövdesi, köprüsü ve kamaraları için de çok sıkıntı çıkacağını zannetmiyorum. Malzeme kalitesi uzay görevleri için uygun olup olmadığını bilmiyorum, ama gerekli ayarlamalar ile TOKİ inşaatlarını uzay gemisi haline getirebiliriz. Köprü inşaatı için, ceylan derisi koltuk kaplamaları ve avizeleri nereden alacağımızı da çok iyi biliyoruz. Tabi, geminin alt katları, motor üstü odaları da, uzaya çıkmaya gücü yetmeyecek ama devletimiz sayesinde bu imkandan da faydalanacak insanlara kura usulü verilecektir. Korkulacak bir şey yok, uzayda sel tehlikesi olmadığı için burada yaşayacak insanlarımıza bir şey olmayacaktır.

Uzay gemisinde yaşanmayacak görüntüler
Motor üretimi için, ülkemizin zaten harekete geçtiğini biliyorum. Yerli otomobil üretimi için motor üretimi ile başlayarak, gerekli deneyimi kazanmış ve yerli uçaklarımızı gökyüzünde uçurmaya başlamıştık. Böyle miydi bu iş, yoksa yerli otomobil ve uçak için motor dışarıdan mı alınmıştı, hatırlayamadım. Ama, çok kısa zamanda bu işin de üstesinden gelerek, hem nükleer yakıt hem de LPG ile çalışabilecek yerli uzay gemisi motorunu 3 ayda yapabileceğimizi biliyorum. Bilboardları şimdiden görür gibiyim.


Motoru yaptıktan sonra, bu motora yakıt koyma işinin de çok kolay halledileceğini düşünüyorum. Ülkemiz, enerji akışının geçiş noktası, petrol, doğalgaz borulardan akıyor. Ek olarak, iki adet nükleer santralimiz de yapılıyor. Hoş, nükleer teknolojiyi dışarıdan alıyoruz, hatırladığım kadarı ile Japonlar ve Ruslar bu santralleri kuracaklar, ama olsun. Gerekirse, parça parça söker ve teknolojiyi uzay gemilerimize uygun bir hale getirebiliriz.

Gemimiz hazır sayılır. Şimdi geldi bu gemiyi işletecek mürettebata. Çarkçılar, mühendisler, haberleşme ekibi, gözlemciler, güvenlik gibi görevler için eğitim programlarının açılması gerekiyor, ama uzay gemisi pilotluğu için bence çok fazla eğitime ihtiyacımız yok. 

Uzay gemisi pilotu - Temsili Resim
Bence sayın bakan haklı. 28 Şubat, 27 Nisan, Gezi Parkı gibi dış mihrakların parmağının olduğu olaylar olmasaydı, kesinlikle uzay gemisi yapabilirdik. Hatta, Güneş Sistemi'nin en büyük camisini, Mars'daki Güneş Sistemi'nin en yüksek dağı olan Olympus Mons üzerinde inşa etmeye de başlamıştık.

Gerçekten uzay gemisi inşa etmek mi istiyorsunuz? Hem de Atılgan'ı? Şurayı ziyaret edin: http://www.buildtheenterprise.org/









Hiç yorum yok: